Diëtheek / Honden-diëtiste


Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot het ideale gewicht van je hond. Hieronder beschrijven we de belangrijkste aspecten.
Ook andere huisdieren met gewrichtsproblemen helpen we graag. U bent altijd welkom in onze winkel voor een eerste gratis kennismaking.
Het skelet van de hond
Bij de pup beginnen de lange botten in de ledematen als holle buisvormige kraakbeenstructuren. Naarmate de hond groeit, wordt het kraakbeen door botweefsel vervangen. De buitenkant van dit buisvormige bot vormt nieuwe botcellen waardoor het bot dikker wordt. De lengtegroei treedt op bij de groeischijven aan het uiteinde van de lange beenderen. Deze gebieden van kraakbeen worden omgezet in bot. Hormonen hebben een sterke invloed op deze groeischijven. Hoe vroeger het dier geslachtsrijp is, hoe eerder de botlengte vast ligt. Reuzenrassen worden later geslachtsrijp dan dwergrassen waardoor de botgroei langer doorgaat.
Het skelet bestaat uit botachtige hefbomen en gesmeerde gewrichten die door vezelige banden, elastische pezen en krachtige spieren bij elkaar worden gehouden. Beenderen zijn aan elkaar bevestigd door middel van gewrichten die uit kraakbeen bestaan en als schokbrekers werken. Elk gewricht is omgeven door gewrichtskapsel dat is gevuld met gewrichtsvocht om de wrijving te verminderen. Banden verankeren botten en maken bewegingen in bepaalde richtingen mogelijk. Tegelijkertijd verhinderen ze overdreven bewegingen waardoor gewrichtsproblemen kunnen ontstaan. Door overgewicht worden gewrichten en banden overbelast waardoor artrose in gewrichten kan ontstaan of zelfs de banden kunnen scheuren.
Een gezonde hond heeft een perfect gecoördineerde beweging en een soepele gang. Dagelijkse lichaamsbeweging is noodzakelijk voor een soepele spierbeweging. Gezonde honden hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig, waarbij ze zowel wandelen, draven als rennen. Springen is heel goed voor slanke honden, maar kan voor zware honden gevaarlijk zijn. Wanneer een zware hond niet goed terecht komt, kan het ruggenmerg worden beschadigd.
Het spijsverteringskanaal
De tanden, kaken en tong breken voedsel af en bewegen het naar de keel van de hond. Dan wordt het doorgeslikt en komt het via de slokdarm in de maag terecht. Bij de maag opent zich voor elke voedselbrok een stevige kringspier, waarna deze zich weer stevig sluit. Voedsel verlaat de maag en komt in de dunne darm terecht waar samentrekkingen van darmwand spieren het voedsel mengen en voortbewegen. Het begin van de dunne darm, de twaalfvingerige darm, en de alvleesklier bevatten enzymen die het voedsel afbreken tot kleine moleculen zodat deze kunnen worden opgenomen via de darmwand. Nadat de vertering is verwerkt, passeert de rest naar de dikke darm. De dikke darm werkt als opslagplaats in het spijsverteringssysteem.
Smaak en reuk
Reuk en smaak zijn chemische zintuigen. De gemiddelde hond heeft meer dan 200 miljoen reukreceptoren. Bij de mens is dat 3 miljoen. De hond heeft ongeveer een zesde van de smaakpapillen van de mens. Ze kunnen hiermee zoete, zure, zoute en bittere smaken registreren. De reactie van de hond op smaak is daarmee in te delen in plezierig, neutraal of onplezierig.
Het reukvermogen is het best ontwikkelde zintuig van de hond. In het gehemelte bevindt zich een orgaan voor het ruiken van feromonen. Dit reukorgaan staat in directe verbinding met het deel van de hersenen dat het nauwst bij het emotionele gedrag betrokken is. De hond vindt dus zijn voedsel aanvankelijk op reuk, daarna nemen smaak en tastzintuigen het over.

45% van alle honden in Nederland
heeft overgewicht
Overgewicht ontstaat in de meeste gevallen door overvoeren en onvoldoende lichaamsbeweging. Andere oorzaken kunnen zijn: sterilisatie/castratie, leeftijd of medische redenen. Bij overvoeren of te weinig of geen beweging of een combinatie hiervan krijgt de hond teveel energie binnen of verbrandt geen energie. Dit zorgt er in beide gevallen voor dat de energie wordt opgeslagen in het lichaam. Teveel energie wordt door de lever opgeslagen als vet. Hierdoor wordt de hond te dik.
Na sterilisatie of castratie verandert de hormoonhuishouding van de hond waardoor de energiebehoefte in veel gevallen verlaagd. Dit betekent dat de hond minder voeding nodig heeft. Als de hoeveelheid voeding niet wordt aangepast wordt de hond te dik. Je ziet het vaak niet aan de buitenkant maar, afhankelijk van de grote van de hond, bereikt je hond rond het zevende levensjaar de seniorenleeftijd. Op deze leeftijd daalt de energiebehoefte en zal de hond in de meeste gevallen minder voeding nodig hebben. Daarom is het verstandig om op deze leeftijd seniorenvoeding te geven. Dit bevat minder calorieën maar wel alle nodige voedingsstoffen die de hond op deze leeftijd nodig heeft.
Voeding
Voeding bestaat uit vocht, eiwitten, vetten, as-mineralen, ruwe celstof en koolhydraten. De dosering wordt duidelijk op de verpakking aangegeven en is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht, de energiebehoefte en de hoeveelheid lichaamsbeweging.
Er zijn heel veel verschillende merken brokken te koop, de een duurder dan de ander. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de voedingsstoffen. De kwaliteit van de brokken is sterk afhankelijk van de grondstoffen die gebruikt worden. Brokken bevatten alle voedingsstoffen die jouw hond nodig heeft. Het is een volledige voeding waar niets bij gevoerd hoeft te worden. Het is makkelijk te doseren en te bewaren. Verschillende soorten brokken, gewone, geperste, lam rijst, zonder graan…
- Geëxtrudeerde brokken: bij de bereiding van geëxtrudeerde brokken komt de temperatuur boven de 100 graden.
- Geperste brokken: bij de bereiding van geperste brokken blijft de temperatuur onder de 100 graden.
- Diner: bestaat uit een combinatie van geëxtrudeerde brokken met ontsloten granen. Deze voeding wordt geweekt in water gegeven.
- Vers vlees: tegenwoordig zijn er verschillende merken vers vlees te koop bij de dierenwinkel en tuincentra. Bewaren in de vriezer, op tijd vooraf ontdooien…..
- Blikvoeding: bevat een relatief hoog vochtpercentage (gemiddeld 80%) Het is in kleine mate verpakt en bevat een lagere voedingswaarde waardoor er meer van gevoerd dient te worden. Er zijn complete en aanvullende blikvoedingen verkrijgbaar. In veel gevallen ontbreekt een duidelijke dosering op de verpakking.
- Dieetvoeding: voorgeschreven door de dierenarts voor verschillende aandoeningen zoals blaasgruis, nierziekte, leveraandoening of artrose.
Zelf koken:
- Energiebehoefte: de te voeren dosering is helemaal afhankelijk van het formaat van de hond. Vanzelfsprekend heeft een Chihuahua minder nodig dan een Golden Retriever. Ook de hoeveelheid lichaamsbeweging bepaalt de energiebehoefte van de hond. Dagelijks naar het bos of iedere week behendigheidstraining geeft een hogere energiebehoefte dan gemiddeld.
- Voor- en nadelen: persoonlijke voorkeur, wat past het beste bij jouw hond.
- Traktaties: in de dierenwinkel en supermarkt zijn ontzettend veel traktaties te koop. Vlees, gevogelte, vis, hert en zelfs vegetarische lekkernijen. In alle vormen en maten.
Persoonlijke begeleiding
- Consult en herhaalconsulten: tijdens het eerste consult, de intake, zullen het gewicht, de lichaamsconditie en de voedingsgewoonten vast gesteld worden. Het aantal herhaalconsulten is afhankelijk van de duur van het traject.
- Tips en trucs: bij verandering van voeding laten we de hond geleidelijk wennen door de eerste dagen het nieuwe voer met het oude te mengen. Geen tafelrestjes of snacks voeren. Weeg de aanbevolen hoeveelheid voeding per maaltijd af en verpak deze apart. Laat geen eten of etensresten liggen op plekken waar de hond bij kan.
- Voedingsschema: om de hond te laten wennen aan zijn veranderde voerpatroon wordt er een voerschema gemaakt om het de hond zo aangenaam mogelijk te maken.
- Bewegingsschema: om het gewichtsverlies te stimuleren is regelmatige lichamelijke beweging van groot belang. Hiermee worden calorieën verbrandt en zal de spierkracht en het uithoudingsvermogen stijgen.
